Tuesday, June 26, 2018

Palong Chingri... (Palak wd Prawn)

Palong Chingri... (Palak wd Prawn)

Inspired by Shahrin Lubna

Ingredients :

Spinach 1 bunch
Potato 1
Prawn 12-15
Prawn pst 1 tbsp (fried shrimp )
Garlic chopped 1 tbsp
Onion chopped 2 tbsp
Green Chillies 4-5
Turmeric pwd 1 tsp
Red chilli pwd 1 tsp
Cumin pwd 1 tsp
Salt 
Oil

Procedure :

Cut the Spinach and wash thoroughly. Drain away the water from the washed spinach.

Heat Mustard Oil in a Kadhai and add chopped Onion + garlic.
Fry it a bit, but do not let the garlic get burnt. Garlic has a tendency to get burnt very fast, and there is nothing worse than burnt garlic in any dish. 

Once you can smell the aroma of garlic from the pan add little water Turmeric Powder, Red Chilli Powder, Salt and Prawn pst mix well. 

Now add Prawns and Potatoes. Cook for around 5-7 minutes .

Add the chopped spinach .Stir well and cover.
Cook for around 5 minutes.
Remove cover and give a good stir. Cook for 10 -12 mint. Now add green chillies.

Add cumin pwd n mix well.

Serve wd plain rice.

পালং শাক দিয়ে চিংড়ি...

By Shahrin Lubna 

উপকরণ :

-পালং শাক ১ আঁটি
আলু ১ টি
-চিংড়িমাছ ১/৪ কাপ
-চিং ড়ি বাটা ১ টেবিল চামচ ( কুচো চিংড়ি ভেজে বেটে নেওয়া )
-পেয়াজ কুচি ২ টেবিল চামচ
-রসুন কুচি ১ টেবিল চামচ
-হলুদ ১ চা চামচ
-লংকা গুঁড়ো ১ চা চামচ
-জিরা গুঁড়ো ১ চা চামচ
-লবণ 
-কাচালংকা ৪ -৫ টা 
-তেল ২ টেবিল চামচ 

প্রনালি :

- শাক ভাল করে ধুয়ে জল ঝড়িয়ে রাখুন। জল ঝড়ে গেলে, বড় বড় করে কেটে নিন।

-কড়াইয়ে তেল দিয়ে পেয়াজ রসুন কুচি দিন। হাল্কা লাল করুন। একটু জল দিন,লবন দিন। বাটা চিংড়ি দিয়ে দিন। হলুদ, লংকা গুঁড়ো দিন। চিংড়ি মাছ + আলু দিয়ে দিন।

ভালো করে কষুন।কেটে রাখা শাক দিয়ে দিন।শাক থেকেই জল বেড়োবে।আঁচ মাঝারি রাখুন।কাঁচালংকা দিন।

-শাক এ একটু ঝোল থাকবে। আলু সেদ্ধ হয়ে গেলে নামানো র আগে জিরার গুঁড়ো ছিটিয়ে নামিয়ে নিন।

No comments:

Post a Comment