Friday, June 21, 2019

Smelt fish curry

Smelt Fish Curry...

Ingredients :

Smelt Fish 300 gram
Garlic 5-6 pods slice
Onion 2 small slice
Potato 1
Green chili 5-6
Tomato small 2 chopped
Turmeric powder 1 tsp
Red chili powder 1 tsp
Coriander leaves
Mustard oil
Salt

Procedure:

Clean the fishes.

Sprinkle ½ tsp turmeric, red chilli  lemon juice along with salt.
 Rub into the fishes and keep aside.

Slice all the garlic pods.

Cut the potatoes . Make very thin pieces of onion. Finely chop the tomato.

Heat oil in a pan and add fishes and fry it for 3-4 minutes each side.

Now in a same pan add garlic and green chili  keep frying on high flame
until you can smell the fragrance of garlic.

Add onion and keep frying until onion changes color to slightly golden.

Add tomato and potatoes . Keep frying until tomato loses raw smell.

Once oil starts separating from masala add warm water and bring it to boil.
Add salt and adjust the seasoning and cover the lid . Cook on low-medium flame
for at least 15 minutes .

Now add fishes and keep it on simmer with a cover.


When done, add the coriander leaves and relish along with plain steamed rice.


স্মেল্ট  ফিশ কারি...

উপকরণ :

স্মেল্ট ফিশ ৩০০  গ্রাম
রসুন  ৫-৬ টি  স্লাইস
পেঁয়াজ  ২ ছোট  স্লাইস
আলু  ১
কাঁচা লঙ্কা ৫-৬
টমেটো ছোটl ২ কুচোনো
হলুদ গুঁড়ো ১ চা চামচ
লঙ্কা গুঁড়ো ১ সিগা চামচ
ধনেপাতা
সর্ষের তেল
লবন

প্রণালী :

মাছ পরিষ্কার করে ধুয়ে রাখুন |

লবন হলুদ গুঁড়ো লঙ্কা গুঁড়ো লেবুর রস দিয়ে মাছ মাখিয়ে কিছুক্ষন রাখুন |

কড়াইয়ে তেল গরম করে মাছ গুলো ৩-৪ মিনিট ভেজে নিন |
মাছ ভাজা হলে তুলে রাখুন |

সেই কড়াইয়ে এবার একে একে রসুন ও কাঁচা লঙ্কা দিয়ে ২-৩ মিনিট নাড়ুন |

এবার পেঁয়াজ কুচি দিয়ে হালকা লাল করে  ভেজে টমেটো ও আলু লবন দিয়ে মশলা কষতে হবে |

মশলা থেকে তেল বেরিয়ে আসলে উষ্ণ জল দিয়ে ঢাকা দিয়ে
আঁচ কমিয়ে ১৫ মিনিট রান্না করুন |

এবার মাছ গুলো দিয়ে ঢাকা দিয়ে আরো কিছুক্ষন রান্না করুন |

সবশেষে ধনেপাতা কুচিয়ে ছড়িয়ে দিন |

গরম ভাতের সাথে পরিবেশন করুন |

No comments:

Post a Comment