Thursday, June 6, 2019

Dum Paneer Kalimirch

Dum Paneer Kalimirch...

Recipe By : Sanjeev Kapoor

Ingredients:

Paneer 400 gram 1 inch cube
Beresta paste 3-4 table spoon
Ghee 2 table spoon or oil 2 table spoon
Whole spices
Cardamom 3-4
Cinnamon 1
Clove2-3
Bay leaves 1
Whisked yogurt 1 cup
Ginger garlic green Chili pst 1 1/2 table spoon
Crushed Black pepper pwd 1table spoon
Cumin seeds 1 tea spoon
Garam Masala 1 tea spoon
Mint chopped 1/4 cup
Coriander leaves chopped 1/2 cup
Fresh Cream 1/2 cup
Salt

Procedure :

Heat oil in a non-stick frying pan. Grind browned onions with ¼ cup water to a fine paste.

 Add bay leaf, cinnamon, green cardamoms, cloves and cumin seeds to the pan and sauté till fragrant.

 Add ginger-garlic-green chilli paste and browned onion paste and mix well. Swirl ½ cup water in jar in which browned onions were ground and add. Add yogurt and mix well.


Add paneer,  and garam masala powder black pepper  and mix well.
Add coriander leaves, mint leaves  fresh cream and salt and mix well.


Cover with a air tight lid to trap the steam or dum. If you do not have a tight lid then you can place a heavy pot over the lid. You can mix 1 ½ cups atta with water and make a dough. Stick the dough to the rim of the lid. Press it off on to the pot, for a air tight seal. Place this pot on a hot tawa and cook for about 12 to 15 mins on a medium heat. Once done switch off and allow to rest for at least 20 mins.

দম পনীর কালিমির্চ  ...

রেসিপি : সঞ্জীব  কাপুর

উপকরণ:

পনীর ৪০০  গ্রাম ১  ইঞ্চি  কিউব
বেরেস্তা  পেস্ট  ৩-৪  টেবিল  চামচ
ঘি ২ টেবিল চামচ বা তেল  ২ টেবিল chamoch
গোটা  মশলা
এলাচ ৩-৪
দারচিনি ১
লবঙ্গ ২-৩
তেজপাতা ১
ফেটানো  টক দই ১ কাপ
আদা রসুন  কাঁচা লঙ্কা বাটা  ১ ১/২ টেবিল চামচ
গোলমরিচ কোর্সলি গুঁড়ো  ১টেবিল চামচ
গোটা জিরা  ১ চা চামচ
গরম মশলা ১ চা চামচ
পুদিনা পাতা কুচোনো  ১/৪ কাপ
ধনেপাতা ১/২ কাপ
ফ্রেশ ক্রিম  ১/২ কাপ
লবন

প্রণালী :

প্যানে তেল বা ঘি গরম করতে দিন |
বেরেস্তা ১/৪ কাপ জল দিয়ে পেস্ট বানিয়ে রাখুন |

তেল গরম হলে তেজপাতা গোটাগরম মশলা জিরা ফোড়ন দিন |

মশলা থেকে গন্ধ বেরিয়ে আসলে আদা রসুন কাঁচালঙ্কা বাটা, বেরেস্তা বাটা দিন |

একটু কষিয়ে দই এবং গুঁড়ো মশলা গুলো দিয়ে মিক্স করুন |

প্রয়োজনে উষ্ণ গরম জল দিতে পারেন |

এবার পনীর কুচোনো পুদিনা ও ধনেপাতা ফ্রেশ ক্রিম  লবন দিয়ে দিন |ভালো করে মিক্স করুন |

প্যান টি অ্যালুমিনিয়াম ফয়েল দিয়ে মুড়ে ঢাকা দিন |
অথবা ঢাকনার চারদিকে ময়দার ডো মুড়ে দমে ১২-১৫ মিনিট রান্না করুন |

১৫মিনিট পর সুইচ বন্ধ  করে আরো ২০মিনিট দমে রাখুন |


No comments:

Post a Comment