Tuesday, May 3, 2016

Posto chingri...

Bengali New Year is knocking the door. Get ready to make authentic Bengali dishes.......

Poila Baisakh Special Recipe...

Ingredients For Posto Chingri:

1. Prawns (cleaned but intact with the tail)
10 pieces of medium size
2. Posto ie poppy seeds 2 tablespoons
3. Mustard seeds 1 tablespoon
4. Red Chilli powder 2 teaspoons
5. Onions 2 (thinly sliced)
6. Ginger paste 2 teaspoons
7. Cumin powder (Jeera) 2 teaspoons
8. Kalongi ie Black Cumin seeds 1 teaspoon
9. Green Chillies 4
10. Oil 4 tablespoons
11. Parsley or Coriander leaves
12. Salt and sugar to taste

Procedure:

Grind the poppy seeds and mustard with a
dash of salt in grinder.
Heat the oil in a deep pan and shallow fry
the prawns. Be careful not to over cook the
prawns as they lose their taste. About 6-7
minutes for both sides would be just right.
Now strain the prawns, add Kalongi, and
use the same oil to fry the onions.
When the onions are golden brown add the
ginger paste and stir for 3 minutes.
Add the paste of poppy and mustard seeds
and stir continuously for 5 minutes.
Now add the red chilli and cumin powder
and cook for 5 minutes.
Drop in the prawns and stir as few times,
add salt and sugar to taste. pour about one
and a half cups of water and the green
chillies.
Let the gravy simmer for 7-8 minutes until
it becomes semi dry.
Garnish with coriander leaves and serve.
Posto Chingri has to be eaten with steamed
rice to get the best out of its flavors.

Aloo potol diye Maacher jhol...

Aloo Potol Diye Maacher Jhol...

Ingredients:

Rohu Fish/ Rui Mach: 6 medium size Pieces (I have used Fish chunk with Bones)
Potato: 3
Pointed Gourd: 3
Onion: 1
Tomato: 1
Ginger Paste: ½ Tsp.
Garlic Paste: ⅔ Tsp.
Bay leaf: 2
Cumin Seed: ½ Tsp.
Dry Red Chili: 1
Cumin Powder: ½ Tsp.
Coriander Powder: ½ Tsp.
Bengali Garam Masala Powder: ½ Tsp.
Turmeric Powder: 2 Tsp.
Red Chili Powder: 1 Tsp.
Sugar: 1 Tbsp.
Salt: to taste
Mustard Oil: 4 Tbsp.
Ghee/ Clarified Butter: ½ Tsp.

Instructions:

Wash Fish Pieces thoroughly and rub some salt and turmeric powder and leave those for 10 minutes.
Cut Potatoes into halve after removing the skin.
Cut Pointed Gourds into halve without removing the skin.
Thinly slice Onion and make a puree of Tomatoes.
Now heat Mustard Oil in a Deep bottom Pan and fry fish pieces in medium flame until those turn golden brown in colour.
Strain fried fishes from Oil and keep aside.
In the same oil fry both Potatoes and Pointed Guard separately and keep those aside after frying.
Temper remaining oil with Dry Red Chili, Bay leaf and Cumin Seed and then add chopped Onions and fry in medium flame until onions turned light brown.
Add Ginger-Garlic Paste and chopped tomatoes and cook until oil separates from the mixture.
Add little water if required.
Now add Salt, Sugar, Turmeric Powder, Chili Powder, Cumin Powder, Coriander Powder and cook for around 5 minutes in low flame.
Now add fried Potatoes and fried Pointed Gourd and coat those with the spices using a spatula.
Add 3-4 Cup of Water and cover the Pan with a lid and cook in high flame for around 5-7 minutes or until Potatoes cooked completely.
Now add fried fishes and cook for 2-3 minutes and sprinkle Bengali Garam Masala and mix.
Add some more water if required.
Adding Ghee is completely optional but gives amazing flavour to Aloo Potol diye Macher Jhol.

RCP: Net Collected

মেজবানি গোস্ত...

মেজবানি গোস্ত...

উপকরণ :

মাটন ২ কেজি ( মিডিয়াম পিস করে কাটা )
পেয়াজ কুচি ২ কাপ
পেয়াজ বাটা ১ কাপ
আদা বাটা ২ টেবিল চামচ
রশুন বাটা দেড় টেবিল চামচ
হলুদ গুড়া ২ চা চামচ
মরিচ গুরা দেড় চা চামচ
ধনিয়া গুরা দেড় চা চামচ
সরষে  বাটা ১ টেবিল চামচ
পোস্তদানা বাটা ১ চা চামচ
তেজপাতা ২-৩ টি
কাচা লংকা  ৭-৮ টি
লবন স্বাদমতো
তেল ১ কাপ

আরও ভাজা মশলার জন্য লাগবে ( তাওয়া তে অল্প আঁচে ভেজে নিয়ে গুড়া করে নিতে হবে,খুব বেশি ভাজা যাবে না তাহলে তিতা হয়ে যাবে )
জিরা ১ টেবিল চামুচ
এলাচ ৩-৪ টি
দারচিনি ৩ টি
জয়েত্রি কয়েক টুকরা
মৌরি ১ চা চামুচ
মেথি ১ চা চামুচ
কাবাবচিনি ১ চা চামুচ
জায়ফল অল্প

প্রণালী
প্রথমে একটা বাটিতে মাংস এর সাথে ভাজা মশলার অর্ধেক টা আর সাথে
পেয়াজ বাটা ১ কাপ
আদা বাটা ২ টেবিল চামচ
রশুন বাটা দেড় টেবিল চামচ
হলুদ গুড়া ২ চা চামচ
লংকা গুড়া  দেড় চা চামচ
ধনিয়া গুড়া  দেড় চা চামচ
সরষে  বাটা ১ টেবিল চামচ
পোস্তদানা বাটা ১ চা চামুচ
তেজপাতা ২-৩ টি
লবন স্বাদমতো
দিয়ে ভালভাবে মাখিয়ে  ১ ঘণ্টা রাখুন।

এবার হাড়িতে তেল দিয়ে পেয়াজ কুচি লাল করে বেরেস্তা করে নিন।এতে মেরিনেড করে রাখা মাংস দিয়ে কষিয়ে নিন। মাংস কষানো হলে অল্প পরিমান জল দিন। মাংস সিদ্ধ হয়ে মাখা মাখা হলে এতে কাচা লংকা  আর বাকি অর্ধেকটা ভাজা মসলা দিয়ে নাড়াচাড়া করে কম আঁচে রান্না করুন। তেল বেরিয়ে  আসলে বুঝবেন মাংস হয়ে গেছে ।

বেরেস্তা  ছড়িয়ে পরোটার সথে পরিবেশন করুন।

শাহী চিকেন রোস্ট

‘শাহী চিকেন রোস্ট’

উপকরণঃ
– মুরগীর মাংস ১ কেজি (৬/৭টা রানের মাংসের পিস)
– জয়ফল খুব সামান্য
– জয়ত্রী ১/২ চা চামচ
– চিনা বাদাম বাটা ৪ চা চামচ (ইচ্ছে হলে গুঁড়ো করেও নিতে পারেন)
– দারুচিনি ৪ টুকরো (মাঝারি আকারের)
– এলাচি ৩/৪ টা
– কিসমিস ১০/১২ টা
– আলু বোখারা ৩/৪ টা
– আদা ১ টেবিল চামচ
– রসুন দেড় টেবিল চামচ
– ধনিয়া ১ চা চামচ
– জিরা ১ চা চামচ
– কাঁচা মরিচ বাটা ৩ টেবিল চামচ (ঝাল অনুযায়ী)
– টমেটো সস ২ টেবিল চামচ
– টক দই ১ কাপের অর্ধেকের কম
– চিনি ১ চা চামচ
– লবন সাদমতো
– তেল প্রায় ১ কাপ
- পেঁয়াজ কুঁচি ১ কাপ (বেরেস্তার জন্য, সামান্য লবন যোগে পেঁয়াজ ভেজে তুলে রাখলেই বেরেস্তা হয়ে যায়)

পদ্ধতিঃ
- প্রথমে দই এবং পেঁয়াজ কুঁচি ছাড়া বাকী
সব কিছু একটি বড় পাত্রে নিয়ে ভাল করে
মুরগীর সাথে মাখিয়ে ফেলুন। এরপর মাখানো
মুরগী ২০ মিনিট আলাদা করে রেখে দিন।
- একটি কড়াইয়ে তেল গরম করে তাতে
পেঁয়াজ কুঁচি সামান্য লবন দিয়ে লালচে
করে ভেজে বেরেস্তা করে নিয়ে আলাদা
করে তুলে রাখুন।
- বেরেস্তা তুলে সেই তেলে মশলা মাখানো
পুরো মুরগীর টুকরোগুলো দিয়ে দিন।
আন্দাজ বুঝে বেশি তেল লাগলে আরো
খানিকটা তেল দিয়ে দিতে পারেন। যে
পাত্রে মুরগী মাখিয়ে রেখেছিলেন সেই
পাত্র ধুয়ে ১ কাপ পানিও দিন কড়াইয়ে।
এরপর কড়াইয়ে টক দই ঢেলে দিন।
- টক দই দিয়ে মুরগীর মাংস খানিকটা
নেড়ে দিন। এরপর ৩০ মিনিট হালকা
আঁচে ঢাকনা দিয়ে রান্না করতে থাকুন।
মাঝে মাঝে লক্ষ্য রাখুন যাতে নিচে লেগে
না যায়।
- ৩০ মিনিটে যদি মুরগীর মাংস নরম না
হয় তবে খানিকটা গরম পানি দিতে পারেন।
এতে করে মাংস নরম ও মোলায়েম হবে।
- ঝোল শুকিয়ে মাখা মাখা হয়ে এলে
বেরেস্তার অর্ধেকের বেশিটা মাংসের ওপর
দিয়ে নেড়ে দিন।
- প্রয়োজন অনুযায়ী মাখা মাখা ঝোল হয়ে
এলে নামিয়ে নিন। পরিবেশন পাত্রে ঢেলে
ওপরে বাকি বেরেস্তা ছিটিয়ে দিয়ে
পরিবেশন করুন মজাদার ‘শাহী চিকেন রোস্ট’।

---------------------------
*courtesy: priyo.com —

Kadai Bhindi Masala...

Kadai Bhindi Masala...

I learnt this recipe from Sharmi's food page
and tried this for first time, the outcome was
very nice. I made one or two changes to suit
my taste .

Ingredients:

Bhindi/Ladies
finger - 12
Onion - 1
medium
sized,finely
chopped
Tomato puree -
from 1 tomato
Tomato - 1 big
sized, finely
chopped
Capsicum - 1
big sized,cubed
Ginger garlic
paste - 2 tsp
Turmeric - 2
pinches
Dhaniya powder
- 2 tsp
Red chilli powder
- 1 tsp
( according to
taste)
Green chilies - 1
finely chopped
Cashewnut- 5
Melon seeds - 1 tbsp (Charmogoj)
ground to fine
paste with little
water
Salt as needed
To Temper:
Jeera - 2 tsp
Oil - 1 tsp

Procedure:

1.Cut bhindis into medium size pieces . Saute them well in oil till the
stickiness goes off and is slightly soft. [I
didnt deep fry them, you can do that if you
wish]

2.Temper jeera in a wide pan with oil.
Immediately add the onions and fry till its
transparent. Add ginger garlic paste and fry
till raw smell goes.

3.Add the tomatoes and tomato puree,with
little salt and mix well till it becomes soft
and mushy.Fry till the raw smell completely
leaves. Now add turmeric, red chili,
coriander powders and mix well.

4.After the masalas are well blended with
tomatoes add cashew nut and melon seeds paste and fry for
a min till oil separates.Add the capsicum
and fry in medium flame for a minute.

5. Now add the sauted bhindis, Adjust spice
levels and salt at this stage. Sprinkle water
for bhindis to get cooked well. Keep covered
for 2mins and switch off! Serve hot with
rotis/pulao!


Doi Begun

Doi Begun (Eggplant Yogurt curry)


This is a delicious,easy recipe which takes very little time to prepare.It has a mouth-watering,tangy taste.


Recipe- Payel Mukhopadhyay


Ingredients:


Eggplant- diced into around 30 small cubes

Yogurt- 100gms beaten

1tbsp mustard seeds

1tbsp red chilli powder

2tbsps coriander powder

11/2 tbsps garam masala powder

11/2tbsps+1tbsp turmeric powder

3 green chillies

4tbsps oil

salt to taste

11/2tbsps sugar

Water


Procedure:


First marinate the diced eggplant pieces with 1tbsp turmeric powder & salt for 5mins.


Next,add the red chilli powder,11/2tbsps turmeric powder,coriander powder,salt & sugar to the yogurt.Stir it thoroughly to make a smooth paste.


Meanwhile heat 2tbsps oil in a frying pan & fry the marinated eggplant pieces on low flame until golden brown.Thereafter remove them.


Heat 2tbsps oil & add mustard seeds. When they splutter,add the yogurt directly & bring it to boiling point.


Add some water to make the gravy & also add the fried eggplant pieces.Add green chillies & cover the pan for 3mins.


Remove the lid.Gently stir until it forms a thick,rich gravy & the oil separates.Remove from flame.


Add the garam masala powder & cover it for another 2mins.

Yummy doi begun is ready!!!

Monday, May 2, 2016

Achari Bhindi

Achari Bhindi...

Recipe By : Chitrangada

Ingredients:

Bhindi (Okra): 200 gms
Potato 1
Onion (sliced): 1
Garlic (thinly sliced): 2-3 cloves
Ginger (julienned): 1 tsp
Tomato (sliced): 1
Paanch foron or Bengali five spice mix: 1 tsp
Dry red chilies: 2-3
Green chilies: 2-3
Turmeric powder: 1/4 tsp
Red chili powder: 1/4 tsp
Cumin powder: 1/2 tsp
Amchur (dry mango) powder: 1/2 tsp
Salt and sugar to taste
Mustard oil to cook

Procedure:

1. Wash the okra, pat dry with kitchen towel. Cut the okra into long pieces.

2. In a pan heat oil, when oil is hot add the okra with little salt and turmeric powder, cover and cook over low heat for 4-5 min. Cook uncover over high heat for 5-6 min or till okra is cooked. Take out the okra and keep aside.
Add potato and fry in medium to slow to medium flame for 3-4mints. Take out potato and keep aside.

3. In the same pan, add oil (if needed). when oil is hot add paanch foron or bengali five spice mix, dry red chilies, ginger and garlic, cook till the seeds splutter. Add onion cook till transparent. Add tomato, salt, red chili powder, cumin powder and mix well. Cook till tomatoes and mushy. Add fried okra potato and green chilies and little sugar. Mix well. Add amchur powder and serve hot.

আচারি ভিন্ডি...

উপকরণ:

ভিন্ডি 200 গ্রাম
আলু 1টি
পেঁয়াজ কুচি ১টি
রশুন কুচি ১/২  চা চামচ
আদা কুচি 1চা চামচ
টমেটো কুচি ১টি
পাঁচফোড়ন ১চা চামচ
শুকনো লংকা২-৩
কাঁচা লংকা ২-৩
হলুদ গুঁড়ো ১/৪ চা চামচ
লংকা গুঁড়ো ১/৪ চা চামচ
জিরা গুঁড়ো ১/২ চা চামচ
আমচুর গুঁড়ো ১/২ চা চামচ
লবন
চিনি
সর্ষের তেল

প্রনালী:

কড়াইয়ে তেল গরম করে ভিন্ডি লবন হলুদ দিয়ে ভেজে তুলে রাখতে হবে।
এবার আলু লবণ হলুদ দিয়ে ভেজে তুলে আলাদা রাখতে হবে।

কড়াইয়ে আবার অল্প তেল দিয়ে পাঁচফোড়ন শুকনো লঙ্কা অদা রসুন কুচি  দিয়ে নাড়তে হবে। এবার পেঁয়াজ কুচি দিয়ে লাল করে ভেজে টমেটো কুচি দিয়ে দিতে হবে। এবার একে একে লবন লংকা গুঁড়ো জিরা গুঁড়ো দিয়ে ভালো করে কষাতে হবে টমেটো মশলার সাথে মিশে গেলে একে একে ভিন্ডি  আলু চিনি ও কাঁচা লংকা দিতে হবে।
আলু ও ভিন্ডি সেদ্ধ হয়ে গেলে আমচুর গুঁড়ো ছড়িয়ে গরম গরম পরিবেশন করুন।