Monday, May 2, 2016

Achari Bhindi

Achari Bhindi...

Recipe By : Chitrangada

Ingredients:

Bhindi (Okra): 200 gms
Potato 1
Onion (sliced): 1
Garlic (thinly sliced): 2-3 cloves
Ginger (julienned): 1 tsp
Tomato (sliced): 1
Paanch foron or Bengali five spice mix: 1 tsp
Dry red chilies: 2-3
Green chilies: 2-3
Turmeric powder: 1/4 tsp
Red chili powder: 1/4 tsp
Cumin powder: 1/2 tsp
Amchur (dry mango) powder: 1/2 tsp
Salt and sugar to taste
Mustard oil to cook

Procedure:

1. Wash the okra, pat dry with kitchen towel. Cut the okra into long pieces.

2. In a pan heat oil, when oil is hot add the okra with little salt and turmeric powder, cover and cook over low heat for 4-5 min. Cook uncover over high heat for 5-6 min or till okra is cooked. Take out the okra and keep aside.
Add potato and fry in medium to slow to medium flame for 3-4mints. Take out potato and keep aside.

3. In the same pan, add oil (if needed). when oil is hot add paanch foron or bengali five spice mix, dry red chilies, ginger and garlic, cook till the seeds splutter. Add onion cook till transparent. Add tomato, salt, red chili powder, cumin powder and mix well. Cook till tomatoes and mushy. Add fried okra potato and green chilies and little sugar. Mix well. Add amchur powder and serve hot.

আচারি ভিন্ডি...

উপকরণ:

ভিন্ডি 200 গ্রাম
আলু 1টি
পেঁয়াজ কুচি ১টি
রশুন কুচি ১/২  চা চামচ
আদা কুচি 1চা চামচ
টমেটো কুচি ১টি
পাঁচফোড়ন ১চা চামচ
শুকনো লংকা২-৩
কাঁচা লংকা ২-৩
হলুদ গুঁড়ো ১/৪ চা চামচ
লংকা গুঁড়ো ১/৪ চা চামচ
জিরা গুঁড়ো ১/২ চা চামচ
আমচুর গুঁড়ো ১/২ চা চামচ
লবন
চিনি
সর্ষের তেল

প্রনালী:

কড়াইয়ে তেল গরম করে ভিন্ডি লবন হলুদ দিয়ে ভেজে তুলে রাখতে হবে।
এবার আলু লবণ হলুদ দিয়ে ভেজে তুলে আলাদা রাখতে হবে।

কড়াইয়ে আবার অল্প তেল দিয়ে পাঁচফোড়ন শুকনো লঙ্কা অদা রসুন কুচি  দিয়ে নাড়তে হবে। এবার পেঁয়াজ কুচি দিয়ে লাল করে ভেজে টমেটো কুচি দিয়ে দিতে হবে। এবার একে একে লবন লংকা গুঁড়ো জিরা গুঁড়ো দিয়ে ভালো করে কষাতে হবে টমেটো মশলার সাথে মিশে গেলে একে একে ভিন্ডি  আলু চিনি ও কাঁচা লংকা দিতে হবে।
আলু ও ভিন্ডি সেদ্ধ হয়ে গেলে আমচুর গুঁড়ো ছড়িয়ে গরম গরম পরিবেশন করুন।

1 comment: