Wednesday, May 25, 2016

Achari Prawn...

Achari Prawn...

Ingredients :

Prawn 12-15
Curd 1 cup
Mustard oil
Turmeric pwd 1 tsp
Red chilli pwd 1tsp
Onion pst 1 tbsp
Ginger Garlic Pst 1 tbsp
Salt
Sugar
Green Chilli 5-6
Spicy Mango Pickle 1 tbsp

Procedure:

Marinate Prawns with beaten sour curd,turmeric, red chili pwd ,salt. Leave it covered for 1 hour.

In a pan heat oil add only prawns, fry it for 1 mins and take it out.

In a same oil add Onion pst and fry till golden brown. Add ginger garlic pst and stir fry for 1 mins.

Now add beaten sour curd mixture n spicy mango pickle.

Then add prawns ,green chilies and cook on low medium flame for 10-12 mins. Check seasoning, accordingly afd salt n sugar.

Switch off the flame. Serve with steamed rice.


আচারি চিংড়ি

আচারি চিংড়ি...


রেসিপি : আলপনা  হাবিব 


উপকরণ :


চিংড়ি  মাছ ১২-১৫


টক  দই ১ কাপ


সরষের তেল


হলুদ  গুড়া  ১ চা চামচ


লংকা  গুড়া  ১ চা চামচ


পেয়াজ  বাটা  ১ চামচ


আদা রশুন  বাটা  ১ চামচ


লবন


চিনি


কাঁচা লংকা  ৫-৬


ঝাল আচার ১ চামচ


প্রণালী :


একটি  পাত্রে  টক  দই  ভালো  করে ফেটিয়ে  তার  মধ্যে হলুদ গুড়া  লংকা  গুড়া  লবন দিয়ে মাখিয়ে চিংড়ি  মাছ গুলো  দিয়ে ১ ঘণ্টা  ম্যারিনেট করে রাখতে হবে।


প্যানে সরষের তেল গরম করে শুধু  মাত্র  চিংড়ি  গুলো  সামান্য  ভেজে  তুলে  রাখতে হবে।


আবার তেল গরম করে  পেয়াজ বাটা  আদা রশুন  বাটা  দিয়ে কষিয়ে  দইএর মিশ্রণ  আচার লবন চিংড়ি  মাছ  চিনি  দিয়ে নেড়ে ১০-১২ মিনিট  ধিমে  আচে ঢাকা দিয়ে রান্না করলেই তৈরি আচারি  চিংড়ি।

No comments:

Post a Comment