Ingredients:
Eggs - 6
Onion - 1 Medium (sliced)
Potato 3 Medium
Ginger garlic pst 1tsp
Cumin Seeds - 1 tsp
Red Chilli Powder - 2 tsp
Coriander Seeds Powder - 1 tsp
Turmeric Powder -2 tsp
Salt - To Taste
Oil
To Grind
Onion - 2 Medium
Green Chilli - 3-4
Garlic - 3 pods (large)
Clove - 2
Cinnamon - 1/2 inch pieces
Tomato - 1 Medium
Procedure:
1. Boil eggs, remove shell and make 5-6 slits in each egg.Sprinkle salt, chilli pwd and turmeric and keep aside.
Heat oil in a pan fry egg until golden brown in almost all sides and keep aside
Now add potato pieces sprinkle some turmeric pwd, salt and fry potato gets light golden brown, transfer to a plate and keep aside.
Peel and chop in chunks 2 onion, and finely chop 1 onion keep it aside.
Grind together all the ingredients listed under 'To Grind' except tomatoes into smooth paste.
Chop tomato in chunks and grind, keep aside.
In a wok heat oil add cumin seeds and allow to splutter.
Add chopped onion cook till transparent.Now add onion paste and cook for 5 minutes in medium heat or until onion starts to leave oil.
Add ginger garlic pst ,red chilli, coriander and turmeric powder, mix and add tomato pst mix everything well and cook for 5-6 minutes.
Now add salt, and cook until gravy starts to leave oil.
Add potatoes and mix well.Now add warm water and bring it to good boil, now add boiled eggs and stir gently cook in medium flame.
Serve warm with rice, or roti.
উপকরণ:
আলু ২ টি ( সিদ্ধ করে অল্প তেলে লবন হলুদ দিয়ে লাল করে ভেজে নেয়া)
ডিম ৬ টি ( সিদ্ধ করে অল্প তেলে লবন হলুদ লংকা গুঁড়ো দইয়ের লাল করে ভেজে নেয়া)
তেল
গোটা জিরা ১চা চামচ
অদা রসুন বাটা 1চা চামচ
পেঁয়াজ কুচি ১টি মাঝারি
টমেটো পেস্ট 1টি মাঝারি
হলুদ ২চা চামচ
লাল লংকা গুঁড়ো ২চা চামচ
ধনিয়া গুঁড়ো ১ চা চামচ
বেটে নিতে হবে:
পেঁয়াজ ২ টি মাঝারি
রসুন কোয়া ৩টি
কাঁচা লংকা ৩-৪ টি
লবঙ্গ 2-3 টি
দালচিনি 1টি
প্রণালি
-প্রথমে প্যানে তেল দিয়ে তাতে জিরা দিন।তারপর পেঁয়াজ কুচি দিন। হালকা লাল করে বেরেস্তার মত করে ভেজে নিন।
-এবার এতে বাটা মশলা দিয়ে দিন। ৫মিনিট মশলা কষুন।
এবার একে একে আদা রশুন বাটা টমেটো পেস্টহলুদ, লংকা গুঁড়ো ধনে গুঁড়ো লবন দিয়ে আরো ৫মিনিট কষুন।
-মশলাটা ভালো ভাবে কষিয়ে এতে লাল করে ভেজে রাখা ডিম আর আলু দিন। উষ্ণ গরম জল দিয়ে মাঝারি আঁচে ঢাকা দিয়ে রান্না করুন আরও ১০ মিনিট।
-গরম গরম পরিবেশন করুন ভাত বা রুটির সাথে।
No comments:
Post a Comment