Sunday, May 15, 2016

Murg Irani...


Murg Irani (wd Alu :P ) ...

RCP BY : Shireen

Ingredients :

Chicken 1 kg (12 pieces)
Salt to taste
Lemon juice 2 tbsp
Ginger garlic paste 1 tbsp
Oil ½ cup
Yogurt 1 cup (whipped)
Cream ½ cup
Black pepper powder 1 tsp (grinded0
Onion brown ½ cup (grinded)
Green cardamom ½ tsp (grinded)
Almonds 2 tbsp (grinded)
Kewra few drops
Saffron ¼ tsp
Potato (optional)

Procedure :
Heat oil in a pot. Fry onions until brown, Take them out on a paper towel and set aside.

Marinate chicken with salt, lemon juice and ginger garlic paste for 30 minutes.

Heat oil and add marinated chicken.
Fry for 10 minutes.

Add yogurt, cream, salt and black pepper cover and cook till chicken tender.

Lastly add brown onion, green cardamom, almonds, kewra and saffron.

Leave it on simmer for 5 minutes.

Remove and serve hot wd butter rice n Naan...

মুর্গ ইরানী...

উপকরণ :
মুরগি ১ কেজি
লবন
লেবুর রস ২ চামচ
আদা রশুন পেস্ট ১ চামচ
তেল ১/২ কাপ
টক দই ১ কাপ
ক্রিম ১/২ কাপ
গোল মরিচ গুঁড়ো ১ চা চামচ
বেরেস্তা পেস্ট ১/২ কাপ
এলাচ গুঁড়ো ১/২ চা চামচ
আমন্ড পেস্ট ২ চামচ
কেওড়া জল সামান্য
জাফরান ১/৪ চা চামচ
আলু (আলু এই রেসিপি টে থাকেনা কিন্তু আমি একটু দিয়েছি :p )

প্রণালী:
বেরেস্তা তৈরী করে পেস্ট করে নিন।

চিকেন লবন লেবুর রস এবং অদা রশুন পেস্ট দিয়ে ৩০ মিনিট ম্যারিনেট করুন।

কড়াইয়ে তেল গরম করে ম্যারিনেটেড চিকেন দিয়ে ১০ মিনিট কষুন।

এরপর একে একে দই ক্রিম লবন গোলমরিচ গুঁড়ো দিয়ে ঢাকা দিয়ে রান্না করুন।

চিকেন সেদ্ধ হলে সবশেষে বেরেস্তা পেস্ট এলাচ গুঁড়ো আমন্ড জাফরান ও কেওড়া জল দিন।

ঢাকা দিয়ে কম আঁচে 5 মিনিট রান্না করুন।

নান বা বাটার রাইস এর সাথে পরিবেশন করুন।

No comments:

Post a Comment