Thursday, May 19, 2016

Rajbhog

#RajBhog...

Ingredients
For the Paneer/Chhana/cottage cheese :
Full Fat Milk - 6 cups
Vinegar + Water - 1/3 cup+3 tablespoons
Kesar Or Saffron - 1/2 teaspoon soaked in 3 tablespoons of warm milk
Rava/Sooji/Semolina - 2 tablespoons
Sugar Pwd - 2 tablespoons

For stuffing :

Mawa : 1/3 cup
Saffron :  a pinch soaked in 1 tbsp warm milk
Green cardamom Pwd 1/4 tsp
Pistachio or Almond chopped 1tsp

For Sugar Syrup :
1 1/2 cup Sugar
Water - 4 1/2 cups
Green Cardamom Pods - 4 to 5
Saffron threads - few

Procedure:

First make the Chhana or Paneer or Cottage Cheese:

Take a pan add little water in it and then add the milk, place the pan on oven and bring the milk to boil.

When the milk will start boiling add vinegar + water to the milk. Do not add all the vinegar + water at a time.

Add little by little and when all the vinegar + water will be added, turn off the oven and set aside the pan for 10 minutes for curdle all the milk (do not stir the milk after adding vinegar + water, the cottage cheese will be harder).

After 10 minutes take a cheese cloth on a large strainer and strain all the excess water of the Cottage Cheese.

Making The Cheese Balls:

Take the strainer under the tap and run cold water to remove the sourness of the cottage cheese. Squeeze the cheese cloth to remove excess water and hang the cheese cloth from the kitchen tap along with the cottage cheese to remove any excess water is left inside the cottage cheese for 1 1/2 hours.

Take a large mouth pan and add 1 1/2 cup of sugar and 4 1/2 cups of water in it and add the cardamom pods and place on oven to boil the mixture.

After 1 1/2hours take the cheese cloth and squeeze to remove if any water was left inside the chhana. Now take a plate or bowl and mash the chhana with your palm.

Mash the cottage cheese to make it smooth for at least 15-20 minutes. Now add the Saffron soaked milk and add little at a time.

Add few drops and mix with the Cottage cheese. In this way add all the Saffron soaked milk to the cottage cheese and mix well.

Now add the Semolina and 2 tablespoons of Sugar and mix again. Now start rubbing the cottage cheese with your Palm for 10 minutes.

After 10 minutes make small balls from the Chhana dough. I made 12 balls from the dough.

Now mix all the ingredients for the stuffing.

Divided the stuffing into 12 balls.

Stuff the cheese balls with the stuffing.

Make smooth round balls.

When the Sugar syrup will start boiling add the cottage cheese/Chhana/Paneer balls to the Syrup and cover the Pan and boil for 10 minutes on medium heat. After 10 minutes open the lid , sprinkle some cold water and turn the RajBhogs and cover again and boil for another 5 minutes.

After 5 minutes turn off the oven and keep aside the pan to cool down. When they are cold enough place then inside the refrigerator and serve chilled.

রাজভোগ...

উপকরণ:

ছানা তৈরির জন্য :
দুধ  ৬ কাপ
ভিনিগার + জল ১/৩ কাপ+৩ চামচ
কেশর - উষ্ণ দুধে ভেজানো ১/২ চা চামচ
সুজি - ২ চামচ
চিনি - ২ চামচ

পুরের জন্য উপকরণ :

মাওয়া ১/৩ কাপ
কেশর সামান্য উষ্ণ গরম দুধে ভেজানো
সবুজ এলাচ গুঁড়ো ১/৪ চা চামচ
পেস্তা / আমন্ড বাদাম গুঁড়ো ১ চা চামচ

চিনির সিরার জন্য উপকরণ :

১ ১/২ কাপ চিনি
৪ ১/২ কাপ জল
এলাচ দানা ৪-৫
কেশর সামান্য

প্রনালী :

প্রথমে ছানা তৈরি করুন।একটি পাত্রে সামান্য জল দিন তারপর দুধ দিয়ে ফুটতে দিন।দুধ ফুটে উঠলে ভিনিগার+জল আস্তে আস্তে  দিন । এরপর প্যান টি ওভেন থেকে নামিয়ে রাখুন ১০ মিনিট।এইসময় নাড়বেন না কারণ ছানা শক্ত হয়ে যায়।

১০ মিনিট পর ছানা ঝরানো কাপড়ে ছানা রেখে ঠান্ডা জলে ভালো করে ধুয়ে নিন। কাপড়টি বেঁধে অতিরিক্ত জল হাতের সাহায্যে চেঁপে চেঁপে বের করে ১ ১/২ ঘন্টা জল ঝড়ানোর জন্য ঝুলিয়ে রাখুন।

এইসময় সিরা তৈরি করুন। মাঝারি আঁচে হতে দিন।

১ ১/২ ঘন্টা পরে ছানা প্লেটে নিয়ে হাতের তালুর সাহায্যে মাখুন। ২০ মিনিট মতো করলে ছানা একেবারে মসৃন হবে। এবার সামান্য করে কেশর ভেজানো দুধ দিন এবং ভালো করে ছানার সাথে মেশান।

সবশেষে চিনি গুঁড়ো ও সুজি দিয়ে আরো ১০ মিনিট হাতের তালুর সাহায্যে মাখুন।
১২টি মতো ছানার বল তৈরি করুন।

পুরের জন্য সব উপকরণ ভালো করে মিশিয়ে ১২টি ছোটো বল তৈরি করুন।

ছানার বল হাতের তালুতে নিয়ে সামান্য চ্যাপ্টা করে তার ভিতর পুরের বল দিয়ে মুড়ে  মসৃন বল তৈরি করুন। একইভাবে সব গুলো বল তৈরি করুন।

সিরা ফুটে উঠলে বল গুলো দিয়ে দিন।মাঝারি আঁচে ঢাকা দিয়ে ১০ মিনিট রাখুন।

১০ মিনিট পর ঢাকা সরিয়ে সামান্য ঠান্ডা জল ছড়িয়ে রাজভোগ গুলো উল্টে দিন।
আবার ঢাকা দিয়ে আরো ৫ মিনিট রাখুন।
৫মিনিট পর গ্যাস ওভেন বন্ধ করে পাত্রটি নামিয়ে একটা জায়গায় রাখুন। যখন দেখবেন একেবারে ঠান্ডা হয়ে গেছে আপনি ফ্রিজারে রেখে পরিবেশন করতে পারেন বা গরম গরম বেশ ভালো লাগে।

No comments:

Post a Comment