Sunday, April 14, 2019

Murgir Jhol

মুরগির  ঝোল ...

উপকরণ :

মুরগীর মাংস ১ কেজি
পিয়াজ কুচি ১ কাপ
আলু  ১ টি
আদা রসুন বাটা ১ টেবিল চামচ
টমেটো কুচি ১ কাপ
হলুদ গুড়া
লাল লঙ্কা গুঁড়ো
জিরা গুড়া ১ চা চামচ
লবন
গরম মশলা ২ চা  চা চামচ
তেজপাতা ২
সরষের  তেল বা ভেজিটেবেল  তেল

প্রনালী:
আলু  চৌকো  করে  কেটে তেলে ভেজে  দিন |

প্যানে  তেল গরম করে তেজপাতা দিন।পিয়াজ কুচি দিন।

পেয়াঁজ  লালচে  হলে  এতে টমেটো কুচি ,আদা রসুন বাটা,জিরা,হলুদ ,লাল লঙ্কা  গুঁড়ো  ও লবন দিয়ে কষান |

মুরগির  মাংস দিয়ে ভাল করে নেড়ে ঢেকে  রান্না করুন।
মাঝারি আচেঁ রান্না করুন।

আলু  দিয়ে ঢাকা  দিয়ে রান্না করুন |

মাংস সেদ্ধ হয়ে গেলে  গরম মশলা  গুঁড়ো  ছড়িযে দিলেই মাংসের  ঝোল  তৈরী |

Ilish do peyaja

ইলিশ  দোপেঁয়াজা ...

উপকরন :

ইলিশ মাছ  ৪  পিস 
হলুদ গুঁড়ো 
লাল লংকা গুঁড়ো 
আদা  বাটা ১/২  চা চামচ 
কাঁচা লঙ্কা ৪ -৫ 
লবন 
সর্ষের তেল 
পেয়াঁজ ২ -৩  মাঝারি 

প্রণালী :

প্রথমে  চার  পিস  মাছ  লবন  ও  হলুদ  গুঁড়ো  দিয়ে মাখিয়ে  হাল্কা করে  ভেজে নিতে  হবে |

প্যানে  সর্ষের  তেল গরম  হলে  পাতলা করে কাটা  পেঁয়াজ দিয়ে   ভাজতে হবে | পেঁয়াজ লাল হবে না | কিছুটা পেয়াজ ভাজা তুলে রাখতে হবে ।

বাকি পেঁয়াজে এবার  আদা বাটা দিয়ে নাড়তে  হবে |

হলুদ  ও লঙ্কা গুঁড়ো  দিয়ে  দিতে হবে |

মাছ গুলো পেঁয়াজ এর উপর  বিছিয়ে দিতে  হবে | ৩-৪  মিনিট  পর  মাছ  গুলো  উল্টে  কাঁচা লঙ্কা  গুলো এবং লবন  দিয়ে ঢাকা  দিয়ে মাঝারি  আঁচে  রান্না করতে হবে  | 

৭-৮  মিনিট পর  ঢাকনা  খুলে  মাছ গুলো  উল্টে  দিতে  হবে |তুলে রাখা পেঁয়াজ দিতে হবে ।


ঢাকা  দিয়ে  আর  কয়েক মিনিট  রান্না  করলেই  ইলিশ  দোপেঁয়াজা  তৈরি |


Tuesday, June 26, 2018

Spicy Chicken Ball Curry..


Spicy Chicken Ball Curry..

Ingredients :

Chicken mince 400 grm
Dried Red Chilli 3-4
Black Pepper corns 5-6
Fennel seeds 1 tsp
Cloves 2-3
Cinnamon 1 stick
Coriander seeds 1 tsp
Cumin Seeds 1/2 tsp
Coriander leaves 1 tbsp
Egg 1
Red chilli pwd 1 tsp
Minced Ginger Garlic 2 tbsp
Onion pst 2 medium
Garam masala Pwd 1/2 tsp
yogurt 1 cup
Salt
Sugar
Oil

Procedure :

Grind together black Pepper corn fennel seeds cloves cinnamon coriander seeds cumin seeds and dry red chillies.

Grind together chicken mince red chilli pwd chopped coriander leaves salt and egg to a smooth pst.

Heat oil in a non stick wok, add minced Ginger garlic and saute till fragrant.

Add onion pst and saute for 3-4 mint.

Add ground pwd alongwith garam masala pwd and saute again.

Add salt and yogurt and mix well.

Add 1/2 cup warm water and mix well.

Dampen your palms with water ,take a portion of the mince mixture and shape them into balls. and add to the pan. Cook for 10-12 mint .

Serve hot garnised with coriander leaves and serve immediately.

Omani Chicken Biryani...

Omani Chicken Biryani...

Rcp By : Chef Munawar latif

Ingredients :

Chicken ½ kg
Basmati rice ½ kg
Salt to taste
Black pepper to taste
Nutmeg powder ¼ tsp
Mace powder ¼ tsp
Coriander 1 tsp (crushed)
White cumin ½ tsp
Black pepper ¼ tsp
Cloves 5
Black cardamom 2
Cinnamon sticks few
Bay leaves few
Star aniseeds 2
Clarified butter 100 gm
Ginger garlic paste 1 tbsp
Onion ½ kg
Raisin 1 tbspAlmond 1 tbsp
Dried plums 100 gm
Potatoes 100 gm
Egg 2

Procedure :

Soak basmati rice for half an hour.

Grind sliced onions and fry the other finely sliced onion till golden brown.

Add clarified butter to a medium sized cooking pot and let it melt.

Then add ginger garlic paste and sauté for a couple of minutes.

Now add onion puree, cumin seeds, whole black pepper, cloves, black cardamoms, cinnamon sticks, bay leaves and star aniseeds.

Sauté until the puree is golden brown.

Then add chicken and mix briefly.

Now add crushed coriander, cumin seeds, salt n black pepper, raisins, almonds, dried plum and potatoes.

Add water if required to cook meat.

When meat is tender, take it off the flame.

In a medium sized cooking pot, boil water.

When water comes to a boil, add 1 tbsp oil, salt and rice and cook until rice is 1/3 cooked.

Boil eggs and remove the shell.

Add boiled rice to the other cooking pot where you cooked chicken.

Sprinkle saffron and cover to let simmer for 8 – 10 minutes.

Garnish with fried eggs and serve.

Beresta



Chilli Bread...

Chilli Bread...

Ingredients :

Bread Slices 6
Onion cubed 1/2 cup
Tomato finely chopped 1
Ginger garlic finely chopped 2 tbsp minced
Red chilli Pwd 1 tsp
Tomato sause 3-4 tbsp
Soy sause 1 tbsp
salt
sugar
Chopped coriander leaves 2 tbsp
Capsicum cubed 1/2 cup

Method:-
You can either toast bread in tawa or shallow fry or deep fry.

Heat 2 tbsp of oil and add the chopped bread cubes and fry till it turn golden. Remove to a plate and set aside.

Heat 1 tbsp of oil and add ginger garlic and saute till the raw smell goes off.

Now throw in cubed onions, saute until translucent.

Add tomatoes along with sugar, salt and 1 tbsp chopped coriander leaves. Stir well so that the raw smell goes. cook for 5 mins.

Add tomato sauce, soya sauce,capsicum and mix well. Pour half cup of water and bring it to a boil.

Now add the cubed bread pieces and mix it gently with the masala.

Garnish with finely chopped coriander leaves..

চিলি ব্রেড...

উপকরণ :

ব্রেড ৬ টি
পেঁয়াজ কিউব করে কাটা ১/২ কাপ
কাপ্সিকাম কিউব করে কাটা ১/২ কাপ
টমেটো কুচি ১ টি
আদা রশুন কুচি ২ চামচ
লাল লংকা গুঁড়ো ১ চা চামচ
টমেটো সস ৩-৪ চামচ
সয়া সস ১ চামচ
লবন
চিনি
ধনেপাতা কুচি ২ চামচ

প্রনালী :

ব্রেড কিউব করে কেটে ২ চামচ তেলে হালকা করে ভেজে তুলে রাখুন।

প্যানে ১ চামচ তেল গরম করে আদা রশুন কুচি দিন।১-২ মিনিট ভাজুন।

এবার কিউব করে কাটা পেঁয়াজ দিয়ে সামান্য লাল করে ভাজুন।

একে একে টমেটো কুচি লবন চিনি ১ চামচ ধনেপাতা দিয়ে ৫ মিনিট ভালো করে কষান।

এবার টমেটো সস সয়া সস কিউব করে কাটা কাপ্সিকাম দিয়ে মিক্স কিরে ১/২ কাপ উষ্ণ গরম জল দিয়ে ফুটতে দিন।

ফুটে উঠলে ভেজে রাখা ব্রেডের টুকরো গুলো দিয়ে ভালো করে মিক্স করে নিলেই তৈরি। ধনেপাতা ছড়িয়ে পরিবেশন করুন ।

Palong Chingri... (Palak wd Prawn)

Palong Chingri... (Palak wd Prawn)

Inspired by Shahrin Lubna

Ingredients :

Spinach 1 bunch
Potato 1
Prawn 12-15
Prawn pst 1 tbsp (fried shrimp )
Garlic chopped 1 tbsp
Onion chopped 2 tbsp
Green Chillies 4-5
Turmeric pwd 1 tsp
Red chilli pwd 1 tsp
Cumin pwd 1 tsp
Salt 
Oil

Procedure :

Cut the Spinach and wash thoroughly. Drain away the water from the washed spinach.

Heat Mustard Oil in a Kadhai and add chopped Onion + garlic.
Fry it a bit, but do not let the garlic get burnt. Garlic has a tendency to get burnt very fast, and there is nothing worse than burnt garlic in any dish. 

Once you can smell the aroma of garlic from the pan add little water Turmeric Powder, Red Chilli Powder, Salt and Prawn pst mix well. 

Now add Prawns and Potatoes. Cook for around 5-7 minutes .

Add the chopped spinach .Stir well and cover.
Cook for around 5 minutes.
Remove cover and give a good stir. Cook for 10 -12 mint. Now add green chillies.

Add cumin pwd n mix well.

Serve wd plain rice.

পালং শাক দিয়ে চিংড়ি...

By Shahrin Lubna 

উপকরণ :

-পালং শাক ১ আঁটি
আলু ১ টি
-চিংড়িমাছ ১/৪ কাপ
-চিং ড়ি বাটা ১ টেবিল চামচ ( কুচো চিংড়ি ভেজে বেটে নেওয়া )
-পেয়াজ কুচি ২ টেবিল চামচ
-রসুন কুচি ১ টেবিল চামচ
-হলুদ ১ চা চামচ
-লংকা গুঁড়ো ১ চা চামচ
-জিরা গুঁড়ো ১ চা চামচ
-লবণ 
-কাচালংকা ৪ -৫ টা 
-তেল ২ টেবিল চামচ 

প্রনালি :

- শাক ভাল করে ধুয়ে জল ঝড়িয়ে রাখুন। জল ঝড়ে গেলে, বড় বড় করে কেটে নিন।

-কড়াইয়ে তেল দিয়ে পেয়াজ রসুন কুচি দিন। হাল্কা লাল করুন। একটু জল দিন,লবন দিন। বাটা চিংড়ি দিয়ে দিন। হলুদ, লংকা গুঁড়ো দিন। চিংড়ি মাছ + আলু দিয়ে দিন।

ভালো করে কষুন।কেটে রাখা শাক দিয়ে দিন।শাক থেকেই জল বেড়োবে।আঁচ মাঝারি রাখুন।কাঁচালংকা দিন।

-শাক এ একটু ঝোল থাকবে। আলু সেদ্ধ হয়ে গেলে নামানো র আগে জিরার গুঁড়ো ছিটিয়ে নামিয়ে নিন।