Egg Kasundi....
Ingredients:
Egg 6
Green Chilli 3-4
Onion Chopped 1 medium
Ginger Garlic pst 1 tsp
Red Chilli Pwd 1 1/2 tsp
Turmeric Pwd1tsp
Cumin Pwd 1 tsp
Coriander Pwd 1 tsp
Mustard Oil 1/2 cup
Kasundi 3 tbsp
Procedure:
Boil eggs, remove shell and make 5-6 slits in each egg.Sprinkle salt, chilli pwd and turmeric and keep aside.
Heat oil in a pan fry egg until golden brown in almost all sides and keep aside
In a wok heat oil add chopped onion cook till transparent.
Add ginger garlic pst ,red chilli, cumin, coriander and turmeric powder, mix everything well and cook for 5-6 minutes.
Now add salt, 2 tbsp kasundi , mix and cook for 2 mins in slow flame.cook until gravy starts to leave oil.
Add salt,green Chilies and mix well.Now add warm water and bring it to good boil, now add boiled eggs and stir gently cook in medium flame for 8-10 mins.
Now Add 1 tbsp Kasundi ,mix and off flame.
Serve hot with rice.
ডিম কাসুন্দি...
উপকরণ :
ডিম ৬ টি
কাচালংকা ৩-৪ টি
পেঁয়াজ কুচি ১টি মাঝারি
আদা-রসুন বাটা-১ চা চামচ
লঙ্কা গুঁড়া ১ ১/২ চা চামচ
হলুদ গুঁড়া ১ চা চামচ
জিরা গুঁড়া ১ চা চামচ
ধনে গুড়া ১ চা চামচ
সরষের তেল ১/২ কাপ
কাসুন্দি ৩ টেবিল চামচ
লবন
চিনি ১ চা চামচ
প্রণালি-
১. কড়াইয়ে তেল গরম করে পেঁয়াজ কুচি
দিয়ে কিছুক্ষণ ভাজুন। পেয়াজ লাল
হলে আদা রশুন বাটা + সব গুড়া
মশলা +লবন+ চিনি সামান্য জলে গুলে কড়াইয়ে দিন।
কম আচে মশলা কষান।
২. ডিম হলুদ ও লবণ দিয়ে মাখিয়ে
আগেই একটু তেলে ভেজে তুলে রাখবেন।
৩. মশলা কষানো হলে ডিম দিয়ে
কিছুক্ষণ কষিয়ে উষ্ণ গরম জল +২ টেবিল চামচ কাসুন্দি + কাচালংকা দিয়ে দিন।
৪. ঢাকা দিয়ে কম আচে রান্না করুন। মাখা মাখা হলে ১ টেবিল চামচ কাসুন্দি দিয়ে নামিয়ে গরম গরম ভাতের সাথে পরিবেশন করুন।
No comments:
Post a Comment