Friday, December 11, 2015

Egg Kasundi ডিম কাসুন্দি...

Egg Kasundi....

Ingredients:

Egg 6

Green Chilli 3-4

Onion Chopped 1 medium

Ginger Garlic pst 1 tsp

Red Chilli Pwd 1 1/2 tsp

Turmeric Pwd1tsp

Cumin Pwd 1 tsp

Coriander Pwd 1 tsp

Mustard Oil 1/2 cup

Kasundi 3 tbsp


Procedure:

Boil eggs, remove shell and make 5-6 slits in each egg.Sprinkle salt, chilli pwd and turmeric and keep aside.

Heat oil  in a pan fry egg until golden brown in almost all sides and keep aside

In a wok heat oil add chopped onion cook till transparent.

Add  ginger garlic pst ,red chilli, cumin, coriander and turmeric powder,  mix everything well and cook for 5-6 minutes.

Now add salt,  2 tbsp kasundi , mix and cook for 2 mins in slow flame.cook until gravy starts to leave oil.

Add salt,green Chilies and mix well.Now add warm water and bring it to good boil, now add boiled eggs and stir gently cook in medium flame for 8-10 mins.

Now Add 1 tbsp Kasundi ,mix and off flame.

Serve hot with rice.


ডিম  কাসুন্দি...

উপকরণ :

ডিম ৬ টি

কাচালংকা  ৩-৪ টি

পেঁয়াজ কুচি ১টি  মাঝারি

আদা-রসুন বাটা-১ চা চামচ

লঙ্কা গুঁড়া ১ ১/২ চা চামচ

হলুদ গুঁড়া ১ চা চামচ

জিরা গুঁড়া ১ চা চামচ

ধনে  গুড়া  ১ চা চামচ

সরষের তেল ১/২ কাপ

কাসুন্দি  ৩ টেবিল  চামচ

লবন

চিনি  ১ চা চামচ

প্রণালি-

১. কড়াইয়ে তেল গরম করে পেঁয়াজ কুচি
দিয়ে কিছুক্ষণ ভাজুন। পেয়াজ লাল
হলে  আদা রশুন  বাটা  + সব গুড়া 
মশলা +লবন+ চিনি সামান্য জলে  গুলে কড়াইয়ে দিন।
কম আচে মশলা  কষান।

২. ডিম হলুদ ও লবণ দিয়ে মাখিয়ে
আগেই একটু তেলে ভেজে তুলে  রাখবেন।

৩. মশলা কষানো হলে ডিম দিয়ে
কিছুক্ষণ কষিয়ে  উষ্ণ গরম জল +২ টেবিল  চামচ কাসুন্দি +  কাচালংকা দিয়ে দিন।

৪. ঢাকা  দিয়ে কম আচে রান্না করুন। মাখা মাখা হলে ১ টেবিল চামচ কাসুন্দি দিয়ে নামিয়ে গরম গরম  ভাতের সাথে  পরিবেশন  করুন।

No comments:

Post a Comment