Monday, October 5, 2015

Aam Sandesh...

আম সন্দেশ..

উপকরণ :

আমের পাল্প ১ কাপ

দুধ ১/২ লিটার

ভিনিগার  ১ চা চামচ

সামান্য  এলাচ  গুড়া 

কন্দেন্স মিল্ক ২ টেবিল  চামচ

গুড়া  দুধ ৩ টেবিল  চামচ

চিনি ১ টেবিল  চামচ

পেস্তা

প্রণালী :

ননস্টিক প্যানে দুধ ফুটিয়ে তাতে  ভিনিগার  দিতে হবে।এভাবে  ছানা  তৈরি করতে  হবে।

ছানা  মসলিন  কাপড়  বেধে  ঝুলিয়ে  রাখতে  হবে। জল ঝরে  গেলে একটি  পাত্রে ছানা চিনি গুড়া  দুধ দিয়ে ভাল করে মাখাতে  হবে।এবার  আমের পাল্প  দিয়ে ভাল করে মাখাতে  হবে।

ননস্টিক প্যান গরম করে মিশ্রণ  টি  দিয়ে  ১০ মিনিট  নাড়া চাড়া  করতে হবে। কন্দেন্স  মিল্ক এবং  এলাচ গুড়া  দিতে  হবে। 

মিশ্রণ  টি  নামিয়ে পছন্দ মতো  আকার দিয়ে পেস্তা  দিয়ে পরিবেশন  করুন।



Aam Sandesh...

I learnt this recipe from Sanjeev Kapoor's food page
and tried this for first time, the outcome was
very nice. I made one or two changes to suit
my taste .

Ingredients :

Mango pulp 1 cup
Milk 1/2 litres
Vinegar 1 tsp
Cardamom pwd 1 pinch
Condensed milk 2 tbsp
Milk pwd  3 tbsp
Sugar 1 tbsp
Pistachio

Procedure :

Boil milk in a non-stick deep pan. Add vinegar and let the milk curdle.

Drain the milk in a muslin cloth. Collect the residue and put it in cold water. Hang the muslin cloth. Take the residue in a bowl. Add sugar and milk powder to it and mix well. Add mango pulp and mix it  properly.

Heat a non-stick pan. Put the mixture and cook for ten minutes or till the mixture becomes slightly sticky. Add condensed milk and cardamom pwd.Put the mixture on a plate and allow it to cool. Cut it into pieces and serve.

No comments:

Post a Comment