Monday, October 5, 2015

দোধি হালুয়া..Dodhi Halwa

দোধি হালুয়া

উপকরণ :

সোয়াবিন তেল + ঘি ১/২ কাপ

চিনি ১ কাপ

সুজি ১ কাপ

ঘন দুধ  ২ কাপ

ডিম ২টি

দারুচিনি  ১ টি

এলাচ  দানা ১০-১২টি

প্রণালী :

একটি  পাত্রে  ঠান্ডা দুধে সুজি ১৫ মিনিট  ভিজিয়ে  রাখতে  হবে।

দুধ সুজি মিশ্রনে ১৫ মিনিট  পর ডিম ফেটিয়ে দিন।

কড়াইয়ে  ঘি +তেল গরম  করে দারুচিনি +এলাচ দানা দিয়ে চিনি দিয়ে দিতে  হবে। চিনি ক্যারামেলাইজ  করতে হবে। 

এবার দুধ+সুজি+ডিম মিশ্রন কড়াইয়ে  দিন। নাড়তে থাকুন।

ঘি বেড়িয়ে  আসলে হালুয়া তৈরী। আমন্ড কুচি  ছড়িয়ে  পরিবেশন  করুন। 


Dodhi Halwa...

Recipe by: Tasmia Anwar

Ingredients:

* 1/2 cup ghee ( you can use a combination of oil and ghee, if required you can add more)
* Sugar (according to taste , I used about 1 cup)
* 1 cup Semolina (Shuji)
* 2 cups Evaporated milk ( or thick creamy milk)
* 2 Eggs
* 1 cinnamon stick
* Few cardamom pods

Procedure:

*In a bowl mix semolina and milk, leave it to soak for about 15 minutes.
* Pour ghee on a non stick pan, let it warm , add the cinnamon stick and cardamom pods and then add sugar.

*Melt the sugar in ghee and caramelise. (you can put a few table spoons of water to speed up caramelising )

*While the sugar is caramelising , beat the eggs and mix with the semolina-milk mixture .

* Now pour the semolina mixture in ghee and stir well.

*Stir until the ghee shows up on the halwa and it becomes a bit sticky .

*Garnish with your choice of nuts and raisins.

Note :
- make sure you don't burn the sugar while caramelising it. It will still give a nice brown colour but halwa will taste bitter.

No comments:

Post a Comment