দোধি হালুয়া
উপকরণ :
সোয়াবিন তেল + ঘি ১/২ কাপ
চিনি ১ কাপ
সুজি ১ কাপ
ঘন দুধ ২ কাপ
ডিম ২টি
দারুচিনি ১ টি
এলাচ দানা ১০-১২টি
প্রণালী :
একটি পাত্রে ঠান্ডা দুধে সুজি ১৫ মিনিট ভিজিয়ে রাখতে হবে।
দুধ সুজি মিশ্রনে ১৫ মিনিট পর ডিম ফেটিয়ে দিন।
কড়াইয়ে ঘি +তেল গরম করে দারুচিনি +এলাচ দানা দিয়ে চিনি দিয়ে দিতে হবে। চিনি ক্যারামেলাইজ করতে হবে।
এবার দুধ+সুজি+ডিম মিশ্রন কড়াইয়ে দিন। নাড়তে থাকুন।
ঘি বেড়িয়ে আসলে হালুয়া তৈরী। আমন্ড কুচি ছড়িয়ে পরিবেশন করুন।
Dodhi Halwa...
Recipe by: Tasmia Anwar
Ingredients:
* 1/2 cup ghee ( you can use a combination of oil and ghee, if required you can add more)
* Sugar (according to taste , I used about 1 cup)
* 1 cup Semolina (Shuji)
* 2 cups Evaporated milk ( or thick creamy milk)
* 2 Eggs
* 1 cinnamon stick
* Few cardamom pods
Procedure:
*In a bowl mix semolina and milk, leave it to soak for about 15 minutes.
* Pour ghee on a non stick pan, let it warm , add the cinnamon stick and cardamom pods and then add sugar.
*Melt the sugar in ghee and caramelise. (you can put a few table spoons of water to speed up caramelising )
*While the sugar is caramelising , beat the eggs and mix with the semolina-milk mixture .
* Now pour the semolina mixture in ghee and stir well.
*Stir until the ghee shows up on the halwa and it becomes a bit sticky .
*Garnish with your choice of nuts and raisins.
Note :
- make sure you don't burn the sugar while caramelising it. It will still give a nice brown colour but halwa will taste bitter.
No comments:
Post a Comment