Sunday, October 4, 2015

Doi Potol (দই পটল)...


Doi Potol...


Ingredients:


8 -9 pointed gourd peeled

sparingly

2 bay leaves

2 dried red chilli powder

1inch piece cinnamon

2 cardamoms

3 cloves

1 tbsp ginger paste

1 tsp sugar

1tsp black pepper powder

1 tbsp coriander powder

1 tbsp cumin powder

1 tbsp kashmiri red chilli

powder

½ tsp turmeric powder

¼ tsp garm masala powder

½ cup curd

salt to taste

3 tbsp oil+ for frying


Procedure:


1. In a wok heat sufficient oil and fry

the pointed gourds till they are

light golden brown in colour.


2. Remove and keep asides.


3. In the meantime, in a small bowl

add the cumin powder, coriander

powder, salt, red chilli powder,

ginger paste, black pepper powder

and turmeric powder. Mix well

and form a thick paste with about

3-4 tbsp of water. Let it sit.


4. In another wok heat 3 tbsp oil.

Sauté the bay leaves, cloves,

cardamom, and red chilli.


5. Add the sugar and sauté till it

caramelizes.


6. Add the spices mixture and fry till

oil separates. This will take 5

minutes on a low flame.


7. Slowly add the well beaten curd

along with 1/2 cups water.


8. Add salt and garam masala

powder along with fried pointed

gourds.


9. Mix well and let it come to a boil.

10. Reduce the heat and let it simmer

covered for 5 minutes.


11. Adjust salt and serve hot.


Recipe: Net collected

দই পটল ...

উপকরণ :

৮-৯ টি  পটল
২ টি  তেজপাতা
২টি  শুকনো লাল লংকা
১ টুকরো  দারচিনি
২ টি  এলাচ
৩-৪ টি  লবঙ্গ
১ টেবিল  চামচ  আদা বাটা
১ চা চামচ চিনি
১ চা চামচ  গোল মরিচ  গুড়া
১ টেবিল  চামচ  ধনিয়া  গুড়া
১ টেবিল  চামচ  জিরা  গুড়া
১ টেবিল  চামচ  কাশ্মিরি  লাল লংকা  গুড়া
১/২ চা চামচ  হলুদ গুড়া
১/৪ চা চামচ  গরম  মশলা গুড়া
১/২ কাপ টক  দই
লবন
তেল

পদ্ধতি :

প্যানে তেল গরম করে  পটল  গুলো  লালচে  করে  ভাজতে  হবে।

পটল  গুলো  আলাদা ভাবে তুলে রাখতে হবে।

এবার একটি  পাত্রে  সব গুলো  গুড়া  মশলা ও আদা  বাটা  ৩-৪ টেবিল  চামচ  জল  দিয়ে গুলে  পেস্ট  তৈরি করে রাখতে হবে।

প্যানে  এবার  তেল গরম  করে  তেজপাতা  লবঙ্গ  এলাচ  দারচিনি  এবং  শুকনো  লংকা  দিতে হবে।

এবার  চিনি দিতে  হবে।

এবার  মশলা পেস্ট  দিয়ে ভাল করে  কষতে হবে।  মশলা  কম আচে কষতে হবে।

এবার  টক  দই ও ১/২ কাপ  জল দিয়ে  কষতে হবে।

লবন গরম মশলা  এবং  ভাজা পটল  দিতে হবে।

ভাল করে মিশিয়ে  ফুটে  উঠলে  কম আচে  ঢাকা  দিয়ে রান্না  করতে  হবে।

গরম গরম  ভাতের  সাথে পরিবেশন  করুন ।

No comments:

Post a Comment